Farmor og børn Artikler Jordan 1 Low: En retroklassiker, der aldrig vil gå af mode

Jordan 1 Low: En retroklassiker, der aldrig vil gå af mode

Jordan 1 Low: En retroklassiker, der aldrig vil gå af mode post thumbnail image

Michael Jordan er uden tvivl den største basketballspiller nogensinde. Hans kombination af størrelse, hurtighed og finesse gjorde ham til et unikt talent, og hans evne til rutinemæssigt at score kugle efter kugle fra mid-range er stadig uovertruffen næsten 20 år efter, at han gik på pension. Når det er sagt, er en stor del af MJ’s arv bygget op omkring hans stil på banen. Han er det mest genkendelige ansigt i sneaker-historien takket være hans klassiske retro Air Jordan retros, som stadig er nogle af de mest eftertragtede og dyre sneakers på markedet i dag. Men sådan har det ikke altid været. Der var et tidspunkt tidligt i Michael Jordans karriere, hvor hans sko slet ikke var populære blandt sneakerheads. Faktisk var ikke engang Michael selv vild med dem… Dette er historierne bag de mindre kendte Air Jordan 1 lows, der siden er blevet nogle af de mest sjældne sneakers på jorden.

 

Begyndelsen på enden for Air Jordan 1 Lows

Før vi går ind på detaljerne omkring Air Jordan 1 Low, er det værd at tale om Jordan-mærkets tilstand som helhed i 1986. Air Jordan 1 var blevet udgivet tre år tidligere og var på vej til at blive en af de mest populære og ikoniske sneakers på planeten – men det var stadig meget tidligt i spillet. Når det er sagt, var Air Jordan 1 Lows – den lave version af den almindelige Air Jordan 1 – et øjeblikkeligt flop. På et tidspunkt, hvor basketball-sneakers for det meste var minimalistiske og bygget til ydeevne, var AJ1 Lows udstyret med et gennemgående shaggy pelsfor og en tyk, tungt udseende sål, der var lavet til at ligne et bildæk. De var også betydeligt højere end andre sneakers fra den tid, hvilket fik dem til at se ubehjælpsomme og akavede ud til fods.

 

Hvorfor var Air Jordan 1 Lows så upopulære?

Oven i købet var Air Jordan 1 Lows også betydeligt dyrere end den almindelige Air Jordan 1 med et prisskilt på 75 dollars. Det kostede dem en endnu større del af markedet, da folk på det tidspunkt stort set ikke var vant til at bruge så mange penge på sneakers. Og som om alt dette ikke var nok til at få Air Jordan 1 Lows til at mislykkes, så havde mærket selv også at gøre med et alvorligt slag mod sit omdømme – og sit omdømme hos offentligheden som helhed. Som tidligere nævnt blev Air Jordan 1 udgivet på et tidspunkt, hvor basketball-sneakerbranchen stort set var uorganiseret og ustruktureret, hvor mærker trak designs fra deres arkiver og satte et basketball-logo på dem for at skabe, hvad der i bund og grund var en engangssko. Det betød, at Nikes beslutning om at udgive en sneaker med designet af den nu ikoniske Air Jordan 1 – den klassiske sort-røde farve med Jump Man på anklen – var et temmelig underfundigt træk.

 

Hvor sjældne er disse Air Jordan 1 Lows?

Problemet var, at Jump Man-logoet var logoet for det mærke, der havde gjort Jordan 1 til sit eget – det italienske sportsbeklædningsfirma Gola. Gola havde erhvervet Jump Man-logoet fra de oprindelige ejere af mærket, som havde opkaldt det efter den populære professionelle basketballspiller Julius “Dr. J” Erving, der var professionel basketballspiller i 1960’erne. Det betød, at Nikes brug af logoet i bund og grund var en krænkelse af ophavsretten, hvilket bragte mærket i en vanskelig situation, da Air Jordan 1 blev et hit. Gola ville have kompensation for brugen af deres logo, hvilket Nike ikke behøvede at betale, da de var en meget mindre virksomhed på det tidspunkt. Så Gola indbragte Nike for retten og vandt – hvilket bragte hele Jordan-mærkets fremtid i fare.

 

Hvilke farvevarianter er de mest sjældne?

Alt dette bringer os til Air Jordan 1 Low, en sko, der startede som et sidste desperat forsøg på at redde Jordan-brandet. Det betød, at AJ1 Lows var de sidste Air Jordan 1’ere, der nogensinde blev produceret. Og da de slet ikke var populære, var der aldrig stor nok efterspørgsel til at lave en ny produktion. Det gjorde dem svære at finde fra starten, men det blev endnu værre, da AJ1 Lows blev centrum for en retssag mellem Nike og Gola, der trak ud i flere år. Efter at Gola-sagen blev afgjort, måtte Nike tilbagekalde alle par AJ1 Lows, de kunne få fingre i, og destruere dem – hvilket gjorde dem endnu sværere at finde og endnu mere sjældne i dag.

 

Konklusion

Air Jordan 1 Low skulle være en fejring af Michael Jordans første NBA-mesterskab. I stedet var den en hjerteskærende påmindelse om, hvor anderledes tingene kunne have været. I et stykke tid så det ud til, at hele Jordan-brandet kunne blive lukket ned, og AJ1 Lows var det sidste gisp, før det hele sluttede. Men i stedet for at forsvinde ud i glemslen blev AJ1 Lows de mest eftertragtede sneakers på planeten, da retrokulturen tog fart i 2000’erne, og samlere kæmpede for at få fingrene i det, der blev anset for at være det mest sjældne par Jordans nogensinde. Når det er sagt, har Air Jordan 1 Low aldrig været let at finde, og de eksemplarer, der findes i dag, er endnu sværere at opspore. Der var trods alt aldrig nogen, der smed dem væk – hvilket gør dem til de mest sjældne af de sjældne.

Related Post