Det at opleve sit barns fødsel og efterfølgende se det vokse sig stærkt, dygtigt og selvstændigt er en givende oplevelse. Som forælder er det vigtigt at være opmærksom på milepæle i barnets udvikling, herunder sproglig udvikling. Ordblindhed er en udfordring, der påvirke barnets evne til at skrive, læse og forstå tekst. Tidlig indsats og støtte er afgørende for at hjælpe børn med ordblindhed. Denne artikel vil guide forældre i at identificere potentielle tegn på ordblindhed hos småbørn.
Hvad er ordblindhed?
Ordblindhed, også kendt som dysleksi, er en neurologisk betingelse, der påvirker et menneskes evne til at læse, stave og udtale ord korrekt. Det er vigtigt at forstå, at ordblindhed ikke er et resultat af miljø, dårlig undervisning eller lav intelligens. Eksempler på dette er egentlig ikke nødvendige, men det kan nævnes, at blandt andre Winston Churchill, Pablo Picasso og Albert Einstein var ordblinde.
Tilstanden er medfødt og påvirker hjernens måde at behandle sprog på. Studier viser, at ca. 8% af børn i skolealderen kæmper med ordblindhed, og der er lidt flere drenge end piger, der har lidelsen.
Tegnene på ordblindhed hos mindre børn
Forsinket taleudvikling
Nogle børn med ordblindhed kan have en forsinket start på at tale og finde det svært at udtale ord korrekt.
Vanskeligheder med lytteforståelse
Børn med ordblindhed kan have problemer med at forstå og følge mundtlig instruktion. De kan virke uopmærksomme eller forvirrede under samtaler.
Svigtende rim og begyndelseslyde
Børn med ordblindhed kan have svært ved at identificere eller skabe rimende ord og sortere ord efter deres begyndelseslyde.
Manglende interesse for bogstaver og lyde
De kan have en mindre interesse i bogstaver og ordlæsning og kan vise modvilje mod at øve sig på disse færdigheder. Nye ord er ofte meget svære for ordblinde børn at læse sig igennem.
Blandede bogstaver
Når de begynder at skrive, kan børn med ordblindhed ofte forveksle bogstaver som “b” og “d” eller “p” og “q.”
Hvornår skal man handle?
Vi kan ikke understrege for mange gange, at børn udvikler sig forskelligt, hvert barn i sit eget tempo. Dog er det en god idé at søge råd hos en fagperson, hvis du ser flere af de ovennævnte tegn over en længere periode. En lærer eller pædagog med speciale i sproglig udvikling og ordblindhed kan hjælpe med at afgøre, om der er en underliggende ordblindhedsudfordring, der kræver støtte. Sådanne specialister arbejder på de fleste af landets skoler, de er lette at træffe og vil meget gerne hjælpe.
Sådan kan du hjælpe
Hvis du har mistanke om ordblindhed, kan du i første omgang bede om en samtale med dit barns lærer, som ofte vil kunne vurdere, om der er et problem. Læreren vil eventuelt sende dig videre til førnævnte specialist på området, som indskolingen ofte har en eller flere af, fast tilknyttet skolen.
Hvis dit barn bliver diagnosticeret med ordblindhed, er tidlig indsats vigtig. Dette kan omfatte specialundervisning og terapi. Det er også af stor betydning, at du, i samarbejde med skolen, møder barnet med en positiv attitude omkring læsning og skrivning derhjemme. Læs bøger sammen, og vær tålmodig med dit barns fremskridt. Uanset graden af ordblindhed bør det være målet, at læsning skal være lige så sjovt, magisk og spændende for den ordblinde, som det er for alle andre børn.