Farmor og børn Artikler Problemer med bækkenløsning

Problemer med bækkenløsning

Problemer med bækkenløsning post thumbnail image

 

Bækkenløsning

I forbindelse med graviditeten er mange kvinder plaget af smerter i og omkring bækkenet. Mange får umiddelbart diagnosen bækkenløsning ved problemer med smerter i og omkring bækkenet under graviditeten – ikke alle har dog bækkenløsning

Bækken relaterede problemer under graviditeten er meget udbredt men heldigvis er der meget at gøre.

Bækkenløsning – hvorfor?

Bækkenløsning skyldes formodentlig frigivelse af hormoner som er naturlig forekommende ifb med graviditeten for at fødselskanalen kan udvide sig under fødslen. Hos nogle ses dette at ske for tidligt samt i et omfang hvor dette kan medføre problemer.

Det estimeres at under 10% af smerter i og omkring bækkenet hos gravide skyldes egentlig bækkenløsning* Nogle undersøgelse opgiver dog tallet helt op til 90%. Denne forskel kan formodentlig tilskrives manglende konsensus omkring hvordan diagnosen omkring smerter i bækkenet skal stilles (*kilde sundhed.dk).

Smerter i og omkring bækkenet ifb med graviditet behøves således ikke at være et udtryk for bækkenløsning. Din kiropraktor kan hjælpe dig med at afgøre om du lider af bækkenløsning eller evt anden årsag til smerter i området.

Selv om er der er tvivl om selve hyppigheden af bækkenløsning, så er smerter i og omkring bækkenet den hyppigste årsag til sygemelding hos gravide kvinder og ca 1/3 har forstyrret nattesøvn i varierende omfang

Smerter i bækkenet og omkringliggende strukturer kan derfor for mange kvinder betyde nedsat livskvalitet og manglende overskud til at bevæge sig tilstrækkeligt under graviditeten, hvilket ydereligere kan komplicere graviditeten og evt uheldige komplikationener.

Flere faktorer øger sandsynligheden for problemer med bækkenløsnings lignende smerter

  • tidligere problemer og smerter til ryggen
  • problemer under tidligere graviditeter
  • tidligere traumer
  • nedsat aktivitetsniveau under graviditet.

 

Gode råd ved smerter i bækkeløsning eller smerter i omkring bækkenet

 

Selvom smerterne kan virke begrænsende for din fysiske udfoldelse er det vigtigt at du holder dig igang under din graviditet da dette mindsker evt komplikationer ifb med selve graviditeten men også fødslen. Fysisk aktivitet er således gavnligt for både dig og dit ufødte barn.

Sundhedstyrelsen anbefaler fysisk aktivitet under hele gravidteten.  For gruppen af kvinder uden tidligere større fysisk aktivitet anbefales det at begynde på fysisk aktivitet og eventuel konditionstræning i det omfang den kan lade sig gøre.

Ifølge sundhedsstyrelsen viser forskning at kvinder som er fysisk aktive under graviditeten har færre komplikationer generelt og at barnet på trods af fysisk aktivitet er normal vægtigt hos denne gruppe

Bækkenløsning – behandling?

Kiropraktorerne ser og behandler mange kvinder med smerter i og omkring bækkenet ifb med graviditet. Vi kan desuden hjælpe dig med relevant træning også selvom dine smerter omkring bækkenet ikke skyldes bækkenløsning men evt anden bagvedliggende årsag.

 

 

 

Related Post