Farmor og børn Artikler Skal du giftes? Husk nu ægtepagten

Skal du giftes? Husk nu ægtepagten

Skal du giftes? Husk nu ægtepagten post thumbnail image

Det kan virke lidt hårdt at tænke på ægtepagt, når man er forelskede og blot glæder sig til et langt liv sammen. Det ændrer dog ikke ved at den årlige skilsmisseprocent typisk ligger på over 40% årligt her i Danmark, så du bør være forberedt på det værste, selv i en lykkelig tid.

De fleste kender til de mange problemer der kan opstå blandt to voksende mennesker der vælger at blive skilt. En af disse er selvfølgelig hvordan tiden med barnet samt bopæl skal fordeles, men et mere overset punkt er fordelene ved at have styr på ægtepagten.

Hvad gør ægtepagten?

Ingen går ind i et forhold med tanken om skilsmisse og fordeling af værdier, men det er unægteligt lettere at have tingene på plads ved ægteskabets begyndelse. En ægtepagt favner, som førnævnt flere områder end man lige regner med.

Når du bliver gift, får du og din ægtefælle såkaldt delingsformue. Det betyder kort fortalt at jeres formue skal deles ligeligt mellem jer ved en skilsmisse. Har du eller din ægtefælle fx formue, vil denne blive delt mellem jer, såfremt der ikke er en ægtepagt på plads. Herunder kan du se et par eksempler på hvornår det giver mening at få styr på ægtepagten.

Ægtepagt ved formue

Hvis du indgår i ægteskab og har formue, vil du kunne lave en ægtepagt, som kan sikre at den ikke kommer med i delingsformuen. Det er med sikkerhed en fordel at få dette på plads i god tid, da det ofte er ret så besværligt at få på plads efter man er blevet gift da der skal være enighed om ægtepagten mellem begge ægtefæller.

Pension og ægtepagt

Pension er i udgangspunktet personlig. Det betyder kort og godt at du typisk beholder din egen pension ved skilsmisse, men der er flere forskellige situationer, hvor fx ratepensionen kan sættes op til deling. For at få helt styr på dette anbefales en advokat med speciale i området til at gennemgå de mange forskellige scenarier.

Deling af arv

Hvis du en dag arver en rig bedstemor og denne ikke har skrevet særeje i testamentet, deles arven mellem jer.

Hvis den ene har gæld

Hvis den ene af jer har gæld og er insolvent og den anden har mere værdi end den ene har gæld, vel det også være en fordel med en ægtepagt.

Hvis du er virksomhedsejer

Hvis du har virksomhed, så er det særligt vigtigt at få holde styr på ejerskab og værdi. Din andel af virksomheden vil nemlig skulle deles med din ægtefælle, hvis ikke en pagt forhindrer dette.

Konsekvensen for både kompagnoner og virksomhed kan være store, hvorfor det altid anbefales med solid rådgivning i dette område.

Uanset om du skal giftes eller allerede er gift, vil det være at anbefale at du får kyndig advokatrådgivning omkring særeje og ægtepagt ud fra din/jeres specifikke situation.

Related Post